Letizia Sportclub
Íjászat, több mint két évtizede Debrecenben


Támogatóink:

19125352 - 1 - 09

Letizia Sportclub

Köszönjük adójuk 1%-ának felajánlását!

 

Sólyom Íjászbolt 4025 Debrecen, Simonffy u. 15.

 

Ryas Reklám Kft. 4025 Debrecen Külsõ Vásártér 15.Az íjakról
..............................................................................................................

Az íjakat szerkezetük alapján csoportosíthatjuk:

A legegyszerűbbek az un. botíjak, amikor egy rugalmas fa meghajlításából származik a lövés energiája.

A visszacsapó, vagy reflexíjak a különleges formai kialakításnak köszönhetõen jóval több energiát raktároznak magukban, ezért a lövéskor a vesszõ nagyobb sebességgel hagyja el az ideget. Ebbe a csoportba tartoznak például a hagyományos, tradicionális nomád íjak, melyek íjkarjának vége un. merev szarvú. Jellemző rájuk, hogy a vesszõ az íjász kézfején fut ki, ezért a célzás velük balra és lefelé történik.

A modern reflexíjak rugalmas szarvúak, markolatuk kialakítása lehetővé teszi, hogy az ideg mozgásával egy irányba fusson ki a vessző lövéskor, ezért un. középlövõ típusba soroljuk. Ebbe a kategóriába tartozik az az íj is, amivel az olimpián versenyeznek. Kiegészítésként ezekre az íjakra a rezgést csillapító stabilizátor, illetve a célzást segítõ irányzék kerül. A reflexíjaknál az ideget a húzás során azonos erővel kell az íjásznak megtartania. Egészen addig, amíg a célzás és az oldás meg nem történik.

A harmadik típusba az un. csigás íjak sorolhatók, melyek szintén középlövők, de a két kar végén egy-egy csiga átbillenésével az ideg megtartásához szükséges erő jelentõsen lecsökken, így több idõt biztosít a célzásra és az oldásra. Ez a kikönnyülés egyúttal jóval nagyobb erejû íjak kezelését is lehetõvé teszi, hiszen pl. 70 fontot (32 kg) hirtelen átbillenteni, majd a 80%os kikönnyülés után 14 fonttal (7 kg) tartani jóval könnyebb, mintha folyamatosan a 70 fontot kellene remegés és kimerülés nélkül a célon megtartani.

     

Copyright © 2015. Letizia Sportclub Minden jog fenntartva.