Letizia Sportclub
Íjászat, több mint két évtizede Debrecenben


Támogatóink:

19125352 - 1 - 09

Letizia Sportclub

Köszönjük adójuk 1%-ának felajánlását!

 

Sólyom Íjászbolt 4025 Debrecen, Simonffy u. 15.

 

Ryas Reklám Kft. 4025 Debrecen Külsõ Vásártér 15.Az íjászatról
..............................................................................................................

Mindenki által ismert az a tény, hogy kialakulása az õsidőkre tehetõ, a legkorábbi vadászati fegyverek egyikeként használták, a legelső íjászatra utaló jelek mintegy 50000 évvel ezelőttről maradtak fent. Az is ismert és elfogadott tény, hogy a magyarsághoz és eleinkhez szorosan köthető tevékenység volt.

Az már viszont talán kevésbé köztudott, hogy a mai modern sportéletben milyen szerepet játszik hazánkban.

Magyarországon az 1930-as évek elejétõl kezdett elterjedni az íjász sportág. Az íjászat ekkor a pályaíjászat kereteinek megfelelõ szabályok szerint zajlott, az első pályaíjász versenyt 1932-ben rendezték. Az 1957-ben alakult Magyar Íjász Szövetséget alapító tagja volt a nemzetközi Íjász Világszövetségnek, a FITA-nak. A következő szakág, a terepíjászat csak évtizedekkel késõbb, az 1980-as években nyert teret hazánkban.

1980-ban a moszkvai olimpián Nagy Béla, a magyar íjászsport eddig egyetlen olimpiai pontszerzõje, 5. helyen végzett (mindössze 3 ponttal maradt le a dobogóról). A 90-es években kezdődött el a fellendülés az íjászatban: stabilizálódott a szervezeti háttér, bírói tanfolyamok indultak, különböző szakmai bizottságok alakultak.

2009-ben már több mint 2100 fő a regisztrált sportoló, és a Magyar Íjász Szövetségben az alábbi 7 szakág képviselteti magát: futás-, lovas-, pálya-, terep-, történelmi-, 3D-s és vadászíjász szakágak.

   

Copyright © 2015. Letizia Sportclub Minden jog fenntartva.